2011. március 25., péntek

Bableves és Kakaós, diós csiga

Kiváló pénteki menü így a böjtben a bableves és a kakaós, diós csiga:)

Bableves:

Hozzávalók:
250 dkg fejtett bab
2 db sárgarépa
2db fehérrépa
víz
delikát
pirospaprika
petrezselyemlevél
liszt
olaj
száraz reszelt tészta

Elkészítés:
Tegyük fel főzni vízbe a babot, a felkarikázott sárgarépát és fehérrépát. Addig főzzük, míg a bab kellően puha nem lesz, majd készítsük el hozzá a rántást. Kevés olajon pirítsuk meg az apróra vágott petrezselyemlevelet és az egy evőkanál lisztet. A tűzről levéve adjuk hozzá a pirospaprikát és a vizet, majd ezzel öntsük fel a már megfőtt babot. Majd ízesítésként jöhet a só, delikát ízlés szerint.
Adjuk hozzá az egy marék reszelt tésztát és az újra forrástól számított 10 percig főzzük még a levest.

Kakaós, Diós csiga:

Hozzávalók:
50 dkg liszt
2 dkg élesztő
2 tojás
3 dkg zsír
3 dl tej
5 dkg cukor
Töltelékhez: holland kakaó, darált dió, citromhéj, cukor



Elkészítés:
1dl tejbe felfuttatjuk az élesztőt. A liszt közepébe mélyedést készítünk és ebbe beletesszük a cukorral elkevert 2 tojást, a tejet, amivel a sót feloldottuk, a zsírt, a cukrot és a felfuttatott élesztőt. F Fakanállal jól kidolgozzuk, langyos helyen 1 óráig kelesztjük. Lisztezett deszkára kiborítjuk, gyengén átgyúrjuk, kinyújtjuk majd rászórjuk a cukorral összekevert kakaót vagy a cukros, citromhéjas darált diót és felcsavarjuk. Felvágjuk és sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük. Tetejét tejjel megkenjük és kelesztjük. Később közepesen forró sütőben 40 percig sütjük. Tetejét cukorral megszórhatjuk.

Tipp: A töltelékhez ne adjunk túl sok cukrot csak 1-2 evőkanállal mert akkor kifolyhat a csigákból.
         Elkészíthetjük nem keserű kakaóval is vagy a gyerekeknek Nesquik kakaóval is.


Az ételek elkészítéséhez kellemes időtöltést a konyhába és jó étvágyat kívánok!:) Antsa

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése